//Bargello tehnika – opis tehnike

Bargello tehnika – opis tehnike

Bargello tehnika, postopek šivanja

Kako izdelati Bargello Patchwork iz dolgih trakov (patchwork), ki ga kasneje lahko uporabimo za odejo, blazine ali druge patchwork izdelke.

Kaj je Bargello tehnika?

Bargello je tehnika v kateri se ustvari cik cak vzorce, ki kot celota ustvarijo večjo sliko ali vzorce. Skrivnost Bargella je v barvah blaga, ne toliko v vzorcih. Uporabiti moramo blage svetlih kakor tudi temnih odtenkov. Veliko izdelkov je v enem barvnem odtenku, v večih svetlostih, drugi pa uporabljajo komplementarne barve (nasprotne barve).

Izbira blaga

Blago, vijolični odtenki

Blago, vijolični odtenki

Gre za najdalši korak v postopku, saj je potrebno najti barve v naši zalogi blaga, dokupiti kar še manjka, pomisliti pa je potrebno tudi na količine. V našem primeru smo se odločili za eno barvo blaga, v različnih odtenkih vijolične. Število barv je 6 in se razlikujejo od svetlejše do temnejše.

Ključ je, da se barve spreminjajo od svetlejše do temnejše, vendar še vedno imajo dovolj kontrasta, da se vidi razlika med njimi.

Začetek

Razrežemo blago na zaželjeno širino, za ta projekt smo se odločili vzeti mero 1.5 inč (3.81cm, 1inč =2,54cm). Patchwork orodje (podloge in ravnila) imajo ponavadi merilo v centimetrih in tudi ameriških inčih. Razrežemo trakove na polovico, da so 21 inčev dolgi. Blage označimo z črkami od A do F.

Vijolični odtenki, razporejeni po barvah

Vijolični odtenki, razporejeni po barvah

Trakove sešijemo skupaj po vrstnem redu, od svetlejših do temnejših. Šiv zapognemo proti temnejšemu blagu.

 

Zašiti trakovi skupaj

Zašiti trakovi skupaj

Ko šivamo trakove je v redu, če niso vsi enake dolžine, to je normalno, saj niso vsi blagi enakih širin.

Bargello rokavček

Bargello rokavček

Naslednji korak, zašijemo Bargello “rokavček”, blage zašijemo v rokavček, tako da zašijemo oba konca skupaj.

Rezanje trakov

Obrnemo rokavček in ga položimo na rezalno podlogo. Poravnamo levo in desno stran z ravnilom in z nožem pravokotno odrežemo.

 

Bargello, rezanje

Bargello, priprave na rezanje

 

Blago, razrezano

Blago, porabnano na straneh

Razrezano blago

Razrezano blago

Nato pa prečno razrežemo rokavček na trakove, lahko različnih širin, odvisno od našega projekta. Posebaj smo pozorni na to, da režemo pravokotno in točno.

Trakove odpremo

Ko smo razrezali do konca, moramo vsak trak posebaj “odpreti” z paralico, vendar sledimo navodilom oziroma načrtu, saj moramo ponavadi odpreti vsak trak na drugem mestu.

Trakovi zloženi po barvah

Trakovi zloženi po barvah

Šivanje trakov skupaj

Šivati začnemo prva dva trakova skupaj, nato pa k temu kosu vsak novi nadaljni trak. Za Bargello je precej značilno, da zamaknjemo trakove za polovico ali pa cel kvadratek. Naš dezajn v tem prispevku je zamaknjen za polovico kvadratka, tako da nam ni treba paziti da se šivi ujemajo.

Bargello patchwork

Bargello patchwork

Nadaljujemo z šivanjem, dokler nismo porabili vseh trakov. Koristno je trakove označiti pred šivanjem, da se slučajno naš vzorec ne pomeša. Na koncu pa še poravnamo in polikamo šive na zadnji strani v eno stran.

Tako izgleda patchwork tehnika Bargello, če pa se želite naučiti več, pa nam pišite, saj organiziramo večkrat letno začetni in nadaljevalni tečaj patchworka. Po končanem začetnem tečaju pa se naše tečajnice in tečajniki ponavadi odločijo prav za izdelovanje Bargello izdelkev. Tudi tu vam lahko pomagamo in vas te tehnike naučimo.

Veselo ustvarjanje !