Nasveti za uporabo in vzdrževanje

10 orodij za začetnike

Čeprav obstaja veliko strani z tehnikami in nasveti za šivanje, pa je vseeno nekje treba začeti. Spodaj smo vam sestavili seznam osnovnih potrebščin za šivanje, oziroma patchwork.
1. Škarje za blago in manjše škarjice
Vsaka šivilja potrebuje kvaliteten par škarij za rezanje papirnih krojev, blaga in mest kjer z nožkom ne more. Izberite lahek par, ki udobno paše v vašo roko, ampak je vseeno dovolj dolg da enostavno režete blago. Obstaja veliko znamk in tipov škarij, vzemite kar se vam najbolje poda. Uporaba škarij za rezanje papirja in drugih stvari skrha rezilo, tako je rezanje blaga in nitk težje. Škarje za blago uporabljajete samo za to.

2. Nožek z okroglim rezilom in nadomestna rezila
Dve najpogostejši velikosti (premer) rezila sta 45mm in 60mm. Večji je primeren za rezanje več plasti hkrati in linije so bolj ravne, 45mm pa nudi večjo varnost pri rezanju in lažje vijuganje. Manjše velikosti (18mm in 28mm) so bolj primerne za rezanje aplikacij prostoročno in kroge.
Ko se rezila skrha, ga enostavno zamenjate, s tem pa ohranjate lepo ostro rezanje.

3. Podloga za rezanje
Podloga za rezanje ščiti površino pred urezninami, ko uporabljate nožek za rezanje. Obstajajo pa tudi podloge, ki se same “celijo”, so malo dražje ampak veliko udobnejše za uporabo kot plastične. Priporočamo, da kupite dovolj veliko podlogo, saj vam bo to olajšalo delo. Pri ceni vpliva tudi to, ali je podloga obojestranska, ponavadi ima na eni strani skalo v centimetrih in na drugi v inch skali. Vrtljiva podloga je primerna bolj za izkušene in naprednejše tehnike.
Podloge so občutljive na vročino, zato po njej ne likajte, saj se bo deformirala.

4. Ravnilo
Ravnilo za rezanje je obvezen pripomoček za patchwork tehnike. V kombinaciji z podlogo in nožkom je nepogrešljiv, saj omogoča ravno in natančno rezanje. Ravnila so v centimetrski ali inch skali, ponavadi oboje. Ravnilo naj bo veliko kot podloga, najbolje pa je imeti več različnih, za lažjo izbiro, ko potrebujete različne rezultate. Obstajajo pa tudi posebna ravnila, za rezanje krogov, krojev, krivin in podobnega.

5. Šivalne tačke
Za šivanje se potrebuje na začetku samo osnovne šive, bolj pomembna je izbira prave tačke. Najbolj uporabna je samohodeča tačka (walking foot), ki vleče blago, ko šivate več plasti hkrati. Druga tačka je pa prostoročna tačka (darning foot), ko šivate prostoročni vzorec.

6. Šivalna nit
Priporočamo 100% poliestrski sukanec, tako za šivanje kot overlock, saj se ne krči. Za patchwork projekte se uporabljajo tudi bombažni sukanci, ampak zahtevajo več predznanja in bolj natančno šivanje, saj se radi strgajo.

7. Bucike in blazinica za bucike
Bucike pomagajo pri natančnosti, saj držijo blago skupaj ob šivanju. Izberite ostre šivalne bucike, hranite pa jih na blazinici ali magnetku. Ozke, dolge bucike, ki so mehke so priročne saj čez njih lahko šivate. Bucike z stekleno glavo so primerne za likanje, saj vročina stekla ne stopi kot plastike.
Za aplikacije se uporabljajo krajše bucike, saj so bolj priročne in praktične. Upognjene in skrhane bucike se nadomesti z novimi.

8. Sponke
Sponke so uporabne pri povezovanju več plasti blaga, so dobra alternativa bucikam, držijo lahko skupaj tudi posamične bloke in kose da se blago ne premika. Uporabite močne plastične sponke, ali upogljive kovinske.

9. Igle za šivalni stroj in ročno šivanje.
Igle so obvezna šiviljska oprema, sploh če se med šivanjem zlomi, da jo lahko takoj nadomestite.
Ročne igle so uporabne ko je nekaj lažje zašiti na roke, sploh ročno prešivanje odej (quilting tehnika), dobro pa pomagajo pri povezovanju plasti, aplikacijah in ročnih tehnikah (hand piecing). Razvrščene so po velikostih, višja številka označuje krajši in ožjo iglo. Uporabite najvišjo možno velikost, ki vam omogoča kontrolo nad iglo.
Manjša kot je igla, manjše je oko za vdevanje, zato uporabljajte vdevalnik za nit.

10. Paralica
Osnovno orodje vsake šivilje, ne glede na izurjenost, jo boste uporabljali. Večina šivalnih strojev ima paralico priloženo, obstajajo pa tudi večje z ergonomskim ročajem, lesenim ročajem ali pokrovčkom za shranjevanje.

O Trgovini Krpanke®

Začetki Trgovine z patchwork blagom segajo v leto 2011, ko smo imeli trgovino v Škofji Loki. Naša ponudba zajema metrsko blago in šiviljski pribor za patchwork.

Kvaliteta bombažnega blaga je idealna za patchwork - krpanke. Na zalogi imamo tudi druge vrste blaga in medvloge; lan, bombažni jersey, minky, bombažna platna in bombažne prevešanke.

Veseli bomo vašega obiska!


DELOVNI ČAS - Normalno odprto, ob vstopu je obvezna zaščitna maska in medosebna razdalja 2m. 
Ponedeljek 16:00 - 19:30
Torek 10:00 - 19:30
Sreda 10:00 - 19:30
Četrtek 10:00 - 19:30
Petek 16:00 - 19:30
Sobota 08:00 - 12:00
Nedelja Zaprto


Več o trgovini
Vse pravice pridržane © Krpanke 2020, izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Krpanke.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.