Nasveti za uporabo in vzdrževanje

Bargello tehnika – opis tehnike

Kako izdelati Bargello Patchwork iz dolgih trakov (patchwork), ki ga kasneje lahko uporabimo za odejo, blazine ali druge patchwork izdelke.
Kaj je Bargello tehnika?

Bargello je tehnika v kateri se ustvari cik cak vzorce, ki kot celota ustvarijo večjo sliko ali vzorce. Skrivnost Bargella je v barvah blaga, ne toliko v vzorcih. Uporabiti moramo blage svetlih kakor tudi temnih odtenkov. Veliko izdelkov je v enem barvnem odtenku, v večih svetlostih, drugi pa uporabljajo komplementarne barve (nasprotne barve).


Izbira blaga

Gre za najdalši korak v postopku, saj je potrebno najti barve v naši zalogi blaga, dokupiti kar še manjka, pomisliti pa je potrebno tudi na količine. V našem primeru smo se odločili za eno barvo blaga, v različnih odtenkih vijolične. Število barv je 6 in se razlikujejo od svetlejše do temnejše.
Ključ je, da se barve spreminjajo od svetlejše do temnejše, vendar še vedno imajo dovolj kontrasta, da se vidi razlika med njimi.



Začetek

Razrežemo blago na zaželjeno širino, za ta projekt smo se odločili vzeti mero 1.5 inč (3.81cm, 1inč =2,54cm). Patchwork orodje (podloge in ravnila) imajo ponavadi merilo v centimetrih in tudi ameriških inčih. Razrežemo trakove na polovico, da so 21 inčev dolgi. Blage označimo z črkami od A do F.



Trakove sešijemo skupaj po vrstnem redu, od svetlejših do temnejših. Šiv zapognemo proti temnejšemu blagu.



Ko šivamo trakove je v redu, če niso vsi enake dolžine, to je normalno, saj niso vsi blagi enakih širin.



Naslednji korak, zašijemo Bargello “rokavček”, blage zašijemo v rokavček, tako da zašijemo oba konca skupaj.

Rezanje trakov

Obrnemo rokavček in ga položimo na rezalno podlogo. Poravnamo levo in desno stran z ravnilom in z nožem pravokotno odrežemo.

Bargello, priprave na rezanje







Nato pa prečno razrežemo rokavček na trakove, lahko različnih širin, odvisno od našega projekta. Posebaj smo pozorni na to, da režemo pravokotno in točno.

Trakove odpremo

Ko smo razrezali do konca, moramo vsak trak posebaj “odpreti” z paralico, vendar sledimo navodilom oziroma načrtu, saj moramo ponavadi odpreti vsak trak na drugem mestu.



Šivanje trakov skupaj

Šivati začnemo prva dva trakova skupaj, nato pa k temu kosu vsak novi nadaljni trak. Za Bargello je precej značilno, da zamaknjemo trakove za polovico ali pa cel kvadratek. Naš dezajn v tem prispevku je zamaknjen za polovico kvadratka, tako da nam ni treba paziti da se šivi ujemajo.


Nadaljujemo z šivanjem, dokler nismo porabili vseh trakov. Koristno je trakove označiti pred šivanjem, da se slučajno naš vzorec ne pomeša. Na koncu pa še poravnamo in polikamo šive na zadnji strani v eno stran.

Tako izgleda patchwork tehnika Bargello, če pa se želite naučiti več, pa nam pišite, saj organiziramo večkrat letno začetni in nadaljevalni tečaj patchworka. Po končanem začetnem tečaju pa se naše tečajnice in tečajniki ponavadi odločijo prav za izdelovanje Bargello izdelkev. Tudi tu vam lahko pomagamo in vas te tehnike naučimo.
Veselo ustvarjanje !

O Trgovini Krpanke®

Začetki Trgovine z patchwork blagom segajo v leto 2011, ko smo imeli trgovino v Škofji Loki. Naša ponudba zajema metrsko blago in šiviljski pribor za patchwork.

Kvaliteta bombažnega blaga je idealna za patchwork - krpanke. Na zalogi imamo tudi druge vrste blaga in medvloge; lan, bombažni jersey, minky, bombažna platna in bombažne prevešanke.

Veseli bomo vašega obiska!


DELOVNI ČAS - Normalno odprto, ob vstopu je obvezna zaščitna maska in medosebna razdalja 2m. 
Ponedeljek 16:00 - 19:30
Torek 10:00 - 19:30
Sreda 10:00 - 19:30
Četrtek 10:00 - 19:30
Petek 16:00 - 19:30
Sobota 08:00 - 12:00
Nedelja Zaprto


Več o trgovini
Vse pravice pridržane © Krpanke 2020, izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Krpanke.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.