Nasveti za uporabo in vzdrževanje

Predpranje blaga (patchwork) in podlog

Kaj storiti ko kupimo novo bomažno blago? Ali ga vsega vržemo skupaj v pralni stroj pred šivanjem, ali začnemo šivati z novim blagom?
Velika debata poteka v svetu patchwork-a že več let, ali bombažno blago pred šivanjem oprati ali ne.

Kaj je predpranje?

Prepranje je pranje blaga (ročno ali v pralnem storju) preden ga razrežemo in šivamo.
Predperemo tako, da blago razvrstimo po odtenkih, ločimo svetlo in temno blago. Perite podobne barve skupaj na hladnem ciklu z blagim detergentom (tekočim praškom). Ko končate, otresite blago preden ga date v sušilec. Blago takoj po sušenju vzemite ven, da preprečite gubanje. Robovi se bodo nacufali ob predpranju, zato odvečne nitke porežite preden blago zložite nazaj. Če vas cufkanje moti, se lahko robove zašije na cikcak da se to prepreči.

Predprati ali ne? To je zdaj vprašanje.

Večina ustvarjalcev patchwork-a nima izdelanega mnenja na to temo, kajti obstajajo prednosti obeh možnosti, pa si poglejmo nekaj od njih:

Argumenti ZA pranje pred šivanjem:
  • Prepreči živim barvam obarvanje drugih blagov. Nekatere žive barve kot so rdeče in vijolične lahko puščajo barvo ob pranju. To lahko uniči ali obarva naš patchwork (kvilt). V primeru, ko so blagi oprani pred šivanjem, je možnost da se to zgodi manjša.
  • Blago se ob pranju in sušenju skrči. Ko je blago tkano, so vlakna razvlečena naravnost in enakomerno, ob pranju pa se lahko skrčijo ali raztegnejo nazaj v njihovo naravno obliko. To lahko ustvari motnje na končanem izdelku (kvilt-u), če blago ni bilo oprano preden je bilo razrezano in zašito skupaj.
  • Ob pranju se odstranijo vse kemikalije uporabljene ob tkanju blaga. To je koristno za ljudi z občutljivo kožo.
Argumenti PROTI pranju pred šivanjem:
  • Krčenje včasih niti ni tako izrazito, še posebaj pri kvalitetnih ameriških blagih. Krčenje je še vedno prisotno, vendar ustvari prijeten gubast efekt, ki ga mnoge šivilje patchwork-a (kvilt-ov) obožujejo.
  • Današnja kvaliteta blaga in barv ne povzroča več toliko razbarvanja. Večina izdelovalcev blaga se zaveda, da večina šivilj blaga ne opere pred šivanjem, zato izdelujejo blago visoke kvalitete.
  • Novo blago je industrijsko obdelano in se veliko lažje reže ter šiva. Ob pranju, sušenju in likanju te lastnosti izginejo ali se spremenijo, zato ustvarjanje ni več tako prijetno in lahko.
Pranje vzame veliko časa! Veliko šivilj raje šiva in reže blago, kot se ukvarja z pranjem, sušenjem in likanjem.

Ob ustvarjanju izdelkov, ki niso pogosto v uporabi, na primer stenskih patchwork slik ali drugih okrasnih izdekov predpranje ni potrebno. Blago bo ostalo gladko in obdržalo obliko.

Nekaj napotkov:
  • Upoštevajte navodila za vzdrževanje in ravnanje z blagom, ki ga poda izdelovalec ali trgovec.
  • Pranje manjših kosev blaga ni priporočljivo (jelly rolls, rezano blago, Fat Quarter itd.)
  • Uporabljanje različnih kvalitet in porekel blaga za en izdelek ni priporočljivo, saj se različni blagi različno krčijo.
Če izdelujete večji izdelek (krpanka), se prepričajte o kvaliteti in vrsti blaga, ki ga nameravate uporabiti. Namočite kos blaga v milnico, da se prepričate ali blago pušča barvo.

Volnene in svilene podloge se krčijo veliko bolj kot bombažno blago, zato se kot pravilo vedno namočijo v vodo oz. operejo pred šivanjem, sicer se notranja medvloga skrči preveč.

Bali blago je sicer 100% bombaž, vendar je obarvano drugače kot potiskani bombaži. Mešanje Bali Batik bombažev z “navadnimi” bombaži je sicer v redu, vendar previdnost ne bo odveč.

V Trgovini Krpanke ustvarjamo v tehniki patchwork že več let, predpranja se le redko poslužujemo. To občasno naredimo z neznanimi blagi, ob nizkih kvalitetah blaga in neoznačenih blagih. Bolj kot predpranje je pomembna smer rezanja blaga, vrsta podlog (sintetične se ne krčijo), uporabljanje enakih vrst blaga skupaj ter prešivanje. Šele z prešivanjem pa patchwork postane pravi quilt (kvilt).

O Trgovini Krpanke®

Začetki Trgovine z patchwork blagom segajo v leto 2011, ko smo imeli trgovino v Škofji Loki. Naša ponudba zajema metrsko blago in šiviljski pribor za patchwork.

Kvaliteta bombažnega blaga je idealna za patchwork - krpanke. Na zalogi imamo tudi druge vrste blaga in medvloge; lan, bombažni jersey, minky, bombažna platna in bombažne prevešanke.

Veseli bomo vašega obiska!


DELOVNI ČAS - Normalno odprto, ob vstopu je obvezna zaščitna maska in medosebna razdalja 2m. 
Ponedeljek 16:00 - 19:30
Torek 10:00 - 19:30
Sreda 10:00 - 19:30
Četrtek 10:00 - 19:30
Petek 16:00 - 19:30
Sobota 08:00 - 12:00
Nedelja Zaprto


Več o trgovini
Vse pravice pridržane © Krpanke 2020, izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Krpanke.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.